Cantik Menawan Atau Geli Geleman?

INFO : firedauz 17/Nov/2012Kalau tengok pada warnanya, memang menarik.. sekali tengok jugak macam pisang pun ada.. tapi, jangan terpedaya sebab benda yang menarik warnanya memang berbahaya... ni adalah lintah bulan yang dipanggil Banana Slug. Well, ada banana di situ.

Ramai orang tak suka lintah bulan sebab natang ni suka merosakkan tanaman bagi yang suka berkebun. Banana Slug ni merupakan yang kedua terbesar di dunia. Masih lagi terbesar walaupun yang kedua.Ianya boleh membesar sehingga 25cm dan warna kuning tu bergantung kepada jenis pemakanannya jugak. Walaupun warnanya yang terang tu boleh membantu menghindarkan diri dari ancaman musuh, namun lintah ni jugak terdedah kepada bahaya pemangsa seperti rakun, ular, burung dan lain-lain.

Sebagai pelindung, lintah ni akan mengeluarkan sejenis lendir yang banyak dan juga mengandungi sejenis anestatik yang menbuatkan tisu-tisu mulut pemangsa menjadi kebas, lendir tu jugak akan menyebabkan seluruh tubuh lintah ni menjadi sukar dikunyah, umpama chewing-gum.

ED_IN$)?>
avatar Profile Keluar
  • Hantar ke laman sosial Anonymously
  • Klik Untuk Log Masuk:
    avatar
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...